Programma's

Loopbaanadvies Kipping biedt drie programma’s.
Samen zullen we bekijken welk programma bij jouw vraag past.

  • Loopbaanheroriëntatie: samen gaan we op zoek naar je interesses, kwaliteiten en drijfveren. Zodra deze in kaart zijn gebracht, ontwikkelen we samen een actieplan hoe jouw eigenschappen het beste tot hun recht kunnen komen op de arbeidsmarkt.
  • Outplacement: de aanleiding voor outplacement is (dreigend) ontslag. Bij outplacement word je gecoacht bij het vinden van een nieuwe baan of bij het opstarten van een activiteit als zelfstandige.
  • Loopbaancoaching: in een coachtraject word je begeleid bij het verder ontwikkelen van je loopbaan. Samen bekijken we hoe je loopbaan er nu uitziet en wat je zou willen veranderen.

De basis van de programma’s is voor iedereen hetzelfde, maar natuurlijk is er voor iedere cliënt een eigen invulling, afgestemd op de specifieke vraag en situatie.

Een uitgebreide beschrijving van de verschillende programma’s vind je op deze site in de gele blokken onderaan de webpagina’s.

In de trajecten vervul ik drie belangrijke rollen: coach, criticus, maar zeker ook cheerleader. Het is de bedoeling dat mijn klanten door de gesprekken nieuwe energie en vertrouwen in hun eigen kunnen krijgen.

Loopbaanheroriëntatie

Tijdens een loopbaanheroriëntatietraject kom je achter de antwoorden op de vragen:
wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en hoe bereik ik dat wat ik wil.

Het gaat om jouw leven en om jouw loopbaan, dus je eigen inbreng is van groot belang. We werken met huiswerkopdrachten die als basis dienen voor de gesprekken. Ook worden een uitgebreide persoonlijkheids- en een beroepskeuzetest afgenomen.

Pas als je inzicht krijgt in wie je bent en waar je goed (kansen) of minder goed (valkuilen) in bent, kun je bewust een keuze maken voor een verandering in je loopbaan.
Door bewust te kijken naar je talenten, kwaliteiten en vaardigheden, word ook je zelfvertrouwen vergroot. Je wordt je bewust van je inzetbaarheid en leert deze verder te ontwikkelen.

De volgende onderwerpen komen in ieder geval aan de orde:

  • Je werkt aan je persoonlijke vraag/doelstelling
  • Je brengt je kwaliteiten, beperkingen en ontwikkelpunten in kaart
  • Je werkt aan het verkrijgen van inzicht in je eigen drijfveren; je onderzoekt
    welke waarden voor jou in je werk een belangrijke rol spelen en welke doelen je nastreeft
  • Je onderzoekt in welke omgeving je succesvol kunt zijn
  • Je onderzoekt hoe je bovengenoemde inzichten in de toekomst concreet kunt maken
  • Je maakt op basis van bovengenoemde inzichten keuzes. Je beschrijft dit in een persoons- en beroepsprofiel en stelt een stappenplan op

Het is een intensief en persoonlijk proces dat je veerkracht en energie geeft om actief toekomstige doelen te behalen.

Een standaard loopbaanheroriëntatietraject bestaat uit zes bijeenkomsten van ongeveer twee uur. In overleg zullen we bekijken of er meer dan wel minder gesprekken nodig te zijn om te komen tot een bevredigend resultaat.